PVC stolarija i vlaga u stanu

Pojava vlage u stanu može biti veliki estetski kao i zdravstveni problem (plijesan, gljivice) ako ga se ne riješi na vrijeme. Ovaj problem se ponekad zna pojaviti kod izmjene stolarije i ugradnje nove PVC ili Alu stolarije. Pogledajmo malo uzroke i moguća rješenja ove neugodne situacije.

Kako uopće nastaje prekomjerna vlaga i zašto se kondenzira po prozorima ili zidovima? Vlaga u prostoriji nastaje svakodnevnim ljudskim aktivnostima (disanje, kuhanje, sušenje veša unutar prostorije...) i na taj način četveročlana obitelj može "proizvesti" čak do 10 litara vode dnevno, što je svakako jedna velika količina. Topli zrak unutar prostorije se sve više zasićuje vlagom i počinje se kondenzirati na hladnim mjestima (stakla, zidovi).

Što je vani niža temperatura tj. što je veća razlika između unutarnje i vanjske temperature, više će biti problema s kondenzatom.

Imate problema s vlagom u stanu?

Dakle sada kada znamo kako se uopće pojavljuje vlaga u stanu i zašto dolazi do njenog kondenziranja na prozorima ili zidovima, vrijeme je da pogledamo i rješenja te situacije. Ljudi često primijete određene probleme s vlagom kada promjene svoje stare prozore koji su slabo izolirali i kroz koje je "puhalo", novim prozorima koji odlično brtve i štede energiju. Zašto je to tako - kod starih loših prozora kroz koje stalno puše, u stvari dolazi do lagane i konstantne izmjene zraka u prostoriji i tim putem se zrak unutar prostorije puno sporije zasićuje vlagom i problemi s kondenziranjem vlage su manji.

PVC stolarija vlaga

Ako ste stavili nove prozore s aluminijskim profilima i pri tome ste koristili profile koji nemaju prekinuti termički most, vjerojatno imate velike probleme s vlagom koja se kondenzira po profilima i staklima. Na žalost ovaj tip profila nije najbolji izbor za stambene objekte upravo iz razloga. Ovu tematiku s alu profilima smo detaljnije obradili ovdje.

Ugradili ste PVC stolariju i sve je OK, ali pojavljuje se zabrinjavajuće količine vlage ispod prozora? Ovdje je moguće da nije korištena RAL ugradnja prozora ili da sama ugradnja nije najbolje izvedena i u fugama (mjesta između stolarije i zida) se kondenzira veća količina vlage koja curi iz fuga po zidovima. Rješenje je kontaktirate tvrtku koja vam je ugrađivala stolariju i zajedno potražite moguće rješenja. Ovu tematiku smo opširnije opisali u tekstu o RAL ugradnji stolarije.

Uzrok prekomjerne vlage može biti i novi stan ili kuća. Nakon gradnje i žbukanja, stan se treba jako dobro prozračivati da se isuši što je više moguće vlage iz zidova. Ako se ovo nije dogodilo, tada ćete preko zime imati problema s vlagom sve dok se tijekom vremena to ne riješi.

Ako uzrok prekomjerne vlage i njenog kondenziranja nije u gore navedenim stvarima, razmislite o vašoj aktivnosti unutar prostorije u kojoj je najviše problema. Kao što smo napomenuli već ranije, četveročlana obitelj može proizvesti do 10 litara vode dnevno. Kada kuhate - obavezno uključite napu. Nije preporučivo sušiti veš u prostoriji ako se borite s viškom vlage. Obavezno prozračujte prostoriju i cijeli stan. Pravilnim prozračivanjem zasićeni vlažni zrak iz prostorije izlazi, a dolazi novi sa znatno nižom količinom vlage u zraku.

Pravilno prozračivanje znači da otvorite više prozora/vrata tj. napravite propuh nekih 5-10 minuta što je dovoljno da dođe do izmjene zraka u prostoriji. To ponovite 3-4 puta u toku dana. Nije preporučljivo provjetravati duže od 5 minuta jer dolazi do hlađenja zidova pa će trebati više vremena da se prostorija ugrije, što pak nije dobro za uštedu energije. pravilno prozračivane je vrlo važno i svakako se preporučuje i u sezoni grijanja i van nje. Napomena - nije dobro boraviti u prostoriji u kojoj je propuh da se ne biste prehladili. Nije preporučivo imati konstantno otvoren prozor na kipu jer se gubi puno topline, a i nije učinkovito kao pravilno prozračivanje.

Vlaga i gljivice na zidu

Također, na tržištu postoje i sustavi prozračivanja prozora koji se ugrađuju u sami prozor kao npr. Gealanov Gecco sustav kod kojeg zrak konstantno lagano struji te dolazi do postepene izmjene zraka u prostoriji. Porazgovarajte s tvrtkom koja vam je ugrađivala stolariju za mišljenje i iskustva.

Kod prekomjernog skupljanja kondenzata na zidovima, razmislite o njihovoj izolaciji. Kod slabe vanjske izolacije zidova, unutarnje površine vanjskih zidova su hladne i kod velike vlage u zraku pojavljuje se puno kondenzata na zidovima.

Razmislite o upotrebi odvlaživača zraka. Na tržištu postoje razni odvlaživači, raznih cijena i mogućnosti pa se dobro informirajte i o ovoj opciji.

Da zaključimo, ako vas muči višak vlage i njeno kondenziranje u prostoriji, obratite pažnju na sljedeće stvari:

  • ako je stan novogradnja, pitanje je jesu li se zidovi dovoljno isušili
  • razmislite o svojim aktivnostima unutar prostorije i kako ih optimizirati (kuhanje, sušenje veša itd.)
  • obavezno pravilno prozračujte stan 3-4 puta dnevno u razdoblju od 5-10 minuta, više nije potrebno
  • ako se vlaga pojavljuje isključivo ispod prozora, kontaktirajte izvođača radova jer postoji mogućnost loše ugradnje
  • razmislite o kupovini i upotrebi nekog odvlaživača zraka
  • razmislite o izolaciji zidova
  • plijesan i gljivice po zidovima možete uspješno tretirati varikinom te na taj način smanjiti opasnost koju predstavljaju za zdravlje