Prednosti PVC prozora u usporedbi s drugim vrstama prozora

U ovom tekstu bavit ćemo se usporedbom PVC prozora s ostalim vrstama prozora (drveni i metalni), a kao rezultat cijelog članka dobit ćemo odgovor na pitanje zašto su PVC prozori sve popularniji i zašto biste trebali razmisliti o ugradnji istih.

 

Najbolji omjer cijene i kvalitete (uloženo / dobiveno)

Najbolje je u ovakvim prilikama biti konkretan, odnosno napisati konkretne brojke. A one kažu kako su aluminijski prozori skuplji i do 30% od PVC prozora, a jedina su im prava alternativa današnjice. Istovremeno, drveni okviri skuplji su u nabavi između 20% i 30% od PVC okvira, a isti nisu konkurentni PVC prozorima u nijednom segmentu. Dodamo li cijeloj priči da je životni vijek PVC prozora preko 50 godina, te da održavanje istih ne stvara velike troškove, lako dolazimo do logičnog zaključka ovog dijela teksta. A zaključak je vrlo jednostavan - ugradnja PVC prozora se isplati kratkoročno i dugoročno.

PVC prozori su ekološki prihvatljivi

Mnogima ova stavka nije ključna u odabiru vrste prozora za svoj dom, ali trebalo bi više računa voditi o prirodi te svakako da i ovo moramo spomenuti u članku kao veliku prednost PVC prozora. Činjenica jest da se PVC prozori mogu u potpunosti reciklirati (čak i do sedam puta), te kako je životni vijek PVC prozora puno duži. Dobro je znati da se čak 40% svih zaliha nafte i plina u svijetu koristi za opskrbu energijom stambenih površina. Od tog velikog postotka, svega 4% se troši na proizvodnju plastike, od čega svega 1% ide za PVC stolariju. Zato, vodimo računa o zagađenjima, priroda će to znati cijeniti.

PVC prozori pružaju najbolju energetsku učinkovitost

Vrlo je jednostavno objasniti ovu teoriju – PVC prozori, u usporedbi s metalnim i drvenim prozorima, imaju najbolju izolaciju te direktno utječu na potrošnju toplinske energije. To konkretno znači da ćete korištenjem takve vrste prozora znatno uštedjeti na grijanju, jer će biti manjeg gubitka toplinske energije. Razlika je u prozorskim profilima koji kod PVC prozora daju puno bolje rezultate po pitanju izolacije i energetske učinkovitosti, nego kod drugih vrsta prozora.

PVC prozori su vrlo izdržljivi

Kao što smo već u početnom dijelu ovog teksta naveli, životni vijek PVC prozora je minimalno 50 godina, što svakako nije slučaj kod, primjerice, drvenih prozora. PVC prozori su napravljeni od materijala koji je otporan na razne vremenske uvjete, te će godinama pružati otpor i držati se svoga "prirodnog" oblika. To će u konačnici dići vrijednost vašoj nekretnini, jer i nakon mnogo godina prozori će izgledati isto, kao novi

PVC prozore je lako održavati

Održavanje PVC prozora je vrlo lako, te ne iziskuje dodatne troškove, što nije slučaj kod drugih vrsta prozora. Primjerice, kako bi održavali svoje drvene prozore, iste je potrebno ostakljivati svake dvije godine, odnosno farbati svakih pet godina kako bi trajali duže. Kod PVC prozora nema dodatnih troškova, a plastični dijelovi omogućit će vam lagano održavanje, što znači da ćete za čišćenje tih površina trebati samo obično sredstvo za čišćenje (može i za pranje suđa) i staru krpu.