Što su brtve i čemu služe?

Ako je vaš prozor vrlo propustan, odnosno čak i kad je zatvoren lako u kuću ulazi vanjska toplina ili hladnoća, prašina, neugodni mirisi, buka i ostale vrste energija koje nanose bilo kakvu štetu vašem domu ili budžetu, vrijeme je da pročitate ovaj tekst kroz koji ćete saznati što su to brtve, što znači da "prozor ne dihta" te kako spriječiti veće račune i nelagodu u svakodnevnom životu.

 

Općeniti opis brtve bio bi da je to dio nečega u kojem ima zadatak spriječiti propusnost raznih energija između dvije različite prostorije. Naravno da je takvo nešto potrebno i u prozorima, te ga sadrži svaki prozor, pa tako i PVC. Čisto radi informiranja, PVC prozori najčešće sadrže dvije brtve, iako se na tržištu sve češće mogu naći prozori s tri brtve. Brtve se nalaze u plastičnom profilu PVC prozora, u utorima predviđenim za iste. Brtva je vrlo bitan dio PVC prozora jer upravo ona utječe na gubitke toplinske energije i zvučnu izolaciju, kao i na propusnost svih ostalih vanjskih utjecaja od kojih se želimo zaštiti.

Što znači kad netko kaže da mu "prozor ne dihta"?

Riječ "dihtati" dolazi od njemačke riječi "dicht", što bi u prijevodu značilo gust, zbijen. U našem primjeru to znači da prozor nije dovoljno zbijen, to jest da propušta energiju koju želimo sačuvati, odnosno pušta vanjsku energiju koju želimo spriječiti da uđe u prostoriju.

Koje su posljedice kada prozor ne brtvi ("dihta")?
Dovoljna je i mala rupica kako prozor ne bi "dihtao", ali brtve mogu biti u potpunosti istrošene, te bi u tom slučaju mogli osjetiti prilično velike posljedice u stanu ili kući.  Mnogo je posljedica do kojih dolazi kada prozor na brtvi. Prije svega, zimi ćemo gubiti toplinu u stanu (što će uzrokovati veće troškove grijanja), a ljeti ćemo teže rashladiti stan, ako koristimo klimu (što će također povećati troškove). Kroz te rupe moguće je da u stan uđe prašina, vanjska buka, pa čak i vlaga, stoga je potrebno "zakrpati" rupu da se sve to izbjegne i postigne maksimalan cilj s PVC prozorima.

Kako dolazi do takvih problema?
Vrlo jednostavno, bez obzira da li koristite drvene, metalne ili PVC prozore, svi prozori mijenjaju oblik u štokovima ili krilima pod utjecajem raznih vremenskih uvjeta. Iako su PVC prozori vrlo otporni na takve utjecaje, čak i kod njih može doći do manjih promjena konstrukcije. Također, ako se brtve ne održavaju s vremenom postaju krute i njihovo djelovanje je lošije. Takve stvari se događaju, ali ih se može popraviti.

Kako održavati brtve zdravima? Što ako su istrošene?
Kao i sve u i oko kuće, i prozore je vrlo važno održavati kako bi što duže funkcionirali, bez obzira na materijal kojim su isti rađeni. Ako imate PVC prozore i želite održati brtve zdravima, potrebno ih je mazati posebnim uljem barem jednom godišnje. Cijeli proces je vrlo jednostavan, a ulje možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama. A kada primijetite probleme s "dihtanje", nema mjesta panici jer se takav "kvar" može lako ispraviti ugradnjom novih brtvi.