Roboti u građevinskoj industriji

Tehnologija je u današnje vrijeme sve naprednija i prisutna je u svim sferama naših života. Ona ima široku primjenu i u industriji, a najnapredniji oblik su svakako roboti. Roboti se danas često koriste u proizvodnji automobila i elektroničkih sklopova. No, možete li zamisliti robote izvan okvira tvornice i kontroliranih uvjeta? Možete li zamisliti da roboti pomažu, na primjer, u građevinskoj industriji? Ako je za vjerovati riječima predsjednika najvećeg investicijskog fonda za nekretnine u Velikoj Britaniji, tada "ulazimo u eru robota" i moguće je da će na gradilištima uskoro sve vrvjeti od prašnjavih robota koje smo do sad viđali samo u crtićima. Roboti su već našli svoju primjenu u laboratorijima i tvornicama pa je moguće da će nam kuće, zgrade i tvornice uskoro graditi roboti. Ovo "uskoro" treba uzeti s rezervom jer, iako tehnologija rapidno napreduje, roboti se za sada nisu niti približili gradilištima.

Uvođenje naprednih robota u građevinsku industriju svakako bi imalo pozitivan utjecaj na ekonomiju. Građevinska industrija zapošljava velik broj radnika, a njen utjecaj na ekonomiju i BDP je značajan. Treba uzeti u obzir i potencijalno negativnu posljedicu uvođenja novih tehnologija u industriju, a to je gubitak radnih mjesta za dio radnika koji će na neki način postati višak. Neki ekonomisti su otišli tako daleko u razmišljanjima da predlažu rješenje i za ovaj problem. Prema njima, rješenje za radnike koji su izgubili svoja radna mjesta zbog tehnologije je uvođenje jedinstvenog osnovnog prihoda ili jedinstvene plaće.

Ako se malo vratimo iz budućnosti u sadašnjost, možemo konstatirati da je građevinska industrija svakako jedna od onih s najvećim potencijalom za napredak i ekspanziju u budućnosti. Učinak ove industrije na gospodarstvo bilo koje zemlje svijeta je velik. Iz tog razloga, građevinska industrija privlači investicije i veliki kapital, a potencijalno i naprednu tehnologiju kao što su roboti. Hoćemo li u budućnosti na gradilištima sve češće čuti imena poput R2D2 ili Wall-E, ostaje nam za vidjeti.