PVC prozori: rješenje za visoke zahtjeve energetske učinkovitosti

Iako je vidljiv stalni porast kroz zadnjih pet godina, sektor PVC prozora u Australiji trenutačno čini samo 4-5 posto cjelokupnog sektora prozora u toj zemlji. Unatoč tome, postoje očekivanja da će PVC prozori postati sve popularniji, kao što se to dogodilo u SAD-u i Europi.

Dr. Peter Mrosik je vlasnik tvrtke Profine GmbH, jednog od vodećih proizvođača PVC prozorskih profila. On je dao svoje mišljenje o tome što koči ovo tržište i što se može naučiti iz iskustva drugih tvrtki.

Peter je objasnio da su PVC prozori u Australiji još uvijek relativno nepoznat proizvod te da bi australske kupce trebalo informirati o tome koje prednosti nude dvostruki PVC prozori pred standardnim aluminijskim prozorima.

Također, bitno je educirati arhitekte da bi se podigla svijest o postojanju visoko otpornih UV profila formuliranih specijalno za australsko tržište. Mnogi arhitekti i dizajneri nisu toliko uvjereni u prikladnost PVC prozora u Australiji. Unatoč tome, oni su dugotrajni, laki za održavanje, otporni na slanim obalnim sredinama, a mogu se koristiti i u područjima koja su često zahvaćena požarima.

Prije četrdeset godina, američko i europsko tržište je pokazalo znatni rast industrije PVC prozora i tada su proizvođači Alu prozora prešli na proizvodnju PVC prozora. To se dogodilo najvećim dijelom zbog politika država koje su poticale energetsku učinkovitost zgrada. Danas PVC prozori čine otprilike 70% prodaje svih prozora u SAD-u, a u Europi čine 55% prodaje.

Međutim, Australija i dalje zaostaje za velikim inozemnim tržištima kada su u pitanju obvezni standardi energetske učinkovitosti. Čak i Kina ima vladinu politiku koja potiče upotrebu učinkovitijih prozora. Kina je prepoznala važnost energetski učinkovitijih prozora i vrata, što je pridonijelo upotrebi kvalitetnijih proizvoda. Na primjer, maksimalni koeficijent prolaska topline (oznaka U) dozvoljen za prozore u hladnim regijama Kine bio je 2.0 W/m2K još od 1995. godine. U 2010. godini ta vrijednost je smanjena na 1.5 W/m2K, što je povećalo efikasnost prozora.

U međuvremenu u Njemačkoj, gdje Peter i živi, vlada potiče gradnju novih stambenih prostora po standardima pasivne kuće (njem. Passivhaus) jer se u takvim vrstama kuća eliminiraju toplinski gubici i maksimizira slobodno dobivanje energije.

Iako su pokazatelji korištenja izoliranih i dvostruko izoliranih prozora u porastu kada je u pitanju Australija, nedostaje kvalitetna energetska politika koja će potaknuti upotrebu energetski učinkovitijih prozora. Prema Sistemu rangiranja energetske učinkovitosti prozora, od prozora koji su nuđeni u saveznoj državi Viktoriji, koja se smatra područjem tropske klime, gotovo polovica ima vrijednost U od 4 W/m2K ili više. Manje od 3% ponuđenih proizvoda ima vrijednost U ispod 2.0 W/m2K.

Energetski najučinkovitiji prozorski okviri su izrađeni od materijala koji neće prenijeti toplinu niti hladnoću, kao što je to slučaj kod PVC prozora.