Sustavi grijanja

Grijanje koristi više energije i novca od bilo kojeg drugog sustava u vašoj kući. Bez obzira na to koji sustav grijanja koristite, možete uštedjeti novac i podignuti udobnost doma ako pravilno održavate i nadograđujete sustav grijanja.

Treba imati na umu činjenicu da npr. energetski efikasna peć sama po sebi neće imati toliko veliki utjecaj na uštedu kao cjeloviti pristup efikasnosti grijanja doma. Ako kombinirate pravilno održavanje opreme sa zadovoljavajućom izolacijom, termostatom i brtvljenjem, možete uštedjeti oko 30% energije i novca uz smanjenje emisije plinova u okoliš.

Savjeti u vezi grijanja:

  • Namjestite svoj termostat na najnižu vrijednost pri kojoj vam je ugodno u domu.
  • Očistite ili zamijenite filtere na peći jednom mjesečno.
  • Očistite radijatore po potrebi i pazite da ih ne blokira namještaj, tepisi ili zavjese.
  • Postavite reflektirajuće folije između radijatora i vanjskih zidova sobe.
  • Odaberite energetski učinkovite proizvode kada kupujete opremu za grijanje.

 

Vrste sustava grijanja

Aktivno solarno grijanje koristi sunce da zagrije zrak ili vodu i može se koristiti kao zamjenski izvor grijanja. Sunčeva energija se pretvara u toplinsku energiju pomoću kolektora.

Električno grijanje je jedan od najskupljih načina grijanja. Ovakav sustav je 100% učinkovit u smislu da svu električnu energiju pretvara u toplinsku. No, većina električne energije je proizvedena pomoću ugljena ili plina koji pretvaraju samo 30% energije tog izvora u električnu energiju i iz tog razloga je ovaj sustav neekonomičan.

Grijanje na drva i pelete omogućava da ugrijete prostor koristeći drva ili pelete. Ljudi koriste drva za grijanje jer je drvo jedan od najjeftinijih energenta za grijanje. Glavna mana mu je što zahtjeva pažljivo skladištenje i fizički napor. Peleti su drveni ostaci dobiveni mehaničkim prešanjem. Peći koje koriste pelete su danas vrlo učinkovite, a drveni peleti su postali najbrže rastući sektor biomase. Uz to, peleti imaju relativno stabilnu cijenu s kojom možete jasno planirati vašu potrošnju.

Peći i bojleri su jedan od najčešćih načina grijanja. Peći griju prostor, a bojleri griju vodu. Vrlo je bitno da se ovakav sustav dobro održava kako bi bio učinkovit.

Prijenosne grijalice mogu uštedjeti energiju ako se koriste učinkovito. Najčešće se koriste kada glavni sustav grijanja ne pruža dovoljno zagrijani prostor. Mogu uštedjeti novac ako se koriste samo u jednoj prostoriji.

Radijatori koji rade na vruću vodu su jedan od češćih sustava grijanja u novijim domovima. Najlakši način da uštedite kod ovakvog sustava grijanja je da instalirate ventile kojima ćete regulirati količinu toplinu u prostoriji. To vam omogućava da smanjite grijanje u prostorijama koje ne koristite.