Energetski razredi

Bilo da ste vlasnik kuće ili stana, podstanar, ili živite od rada u ovom sektoru, bitno je razumjeti metode koje mjere razinu toplinske izolacije da biste znali što točno očekivati od prozora i vrata. Ako ste vlasnik stambenog objekta ili podstanar, to je brzi način da saznate koliko je zapravo toplinski učinkovit vaš prostor za život. Ne treba zanemariti činjenicu da se do 25% topline doma gubi upravo kroz prozore. Ako radite u ovoj industriji, onda su vam informacije koje dobijate pomoću ovih metoda vrlo bitne kako biste osigurali da prozori i vrata koje ugrađujete budu kvalitetni i da pružaju vašim klijentima izolaciju koju očekuju.

Postoje dva osnovna sustava izračuna toplinske izolacije: koeficijent prolaska topline i sustavi energetskog rangiranja prozora, kao npr. Window Energy Rating.

Koeficijent prolaska topline

Koeficijent prolaska topline (oznaka U) se mjeri za sve građevinske komponente osmišljene tako da pružaju dobru izolaciju od hladnoće. Te komponente su prozori, vrata i izolacijski materijal. Koeficijent prolaska topline se utvrđuje znanstveno i označava intenzitet kojim toplina prolazi kroz navedene komponente.

Visoki koeficijent prolaska topline znači da više topline prolazi kroz prozore, vrata, cigle itd. Iz navedenog proizlazi da je bolja niža vrijednost ovog koeficijenta jer ona označava da manja količina topline prolazi kroz komponente i da se veća količina topline zadržava u prostoriji, što je i cilj. Kada je vani temperatura visoka, ako je vrijednost U niska, prozori i vrata će toplinu držati podalje od unutrašnjosti doma.

Mjerna jedinica koeficijenta prolaska topline je W/m2K, a mjeri se pomoću mjerača protoka topline. Termo senzor se instalira na testno područje s ciljem praćenja toka topline iznutra prema van. Test se provodi najčešće u vremenu od dva tjedna.

Za klijente, niža vrijednost koeficijenta znači energetski učinkovitiji dom i manje račune za grijanje. U današnje doba ekološke osviještenosti valja napomenuti da niža vrijednost ovoga koeficijenta pruža i manju emisiju ugljičnog dioksida.

Sustav energetskog rangiranja prozora

Velika Britanija zahtjeva energetske certifikate kada se nekretnine grade, prodaju ili iznajmljuju. Energetski certifikat sadrži podatke o korištenju energije, prosječne troškove energije i preporuke kako smanjiti potrošnju i uštedjeti novac.

Window Energy Rating sustav energetskog rangiranja prozora je razvijen u Velikoj Britaniji. Ovaj sustav rangira toplinske karakteristike prozora i pokazuje vam, odmah na prvi pogled, energetsku učinkovitost vašeg prozora te vam tako daje jasnu podlogu za izbor prozora. Sustav je razvijen tako da sadrži pokazatelje koji su specifični za same prozore. Uzima u obzir ranije opisani koeficijent prolaska topline, ali osim njega i koeficijent energetske propusnosti i brzinu prolaženja zraka. Budući da je sveobuhvatniji, ovaj sustav u Velikoj Britaniji i slični sustavi u drugim državama zamjenjuju certificiranje prozora temeljeno samo na koeficijentu prolaska topline.

WER rang-ljestvica se sastoji od rangova A++ do E. Rang A++ je najviši energetski razred učinkovitosti prozora, a rang C je minimum da se zadovolje građevinski propisi u Velikoj Britaniji.

Prozori i vrata imaju važnu ulogu u kućnoj izolaciji i zato, kada ih kupujete, tražite one koji su označeni s višim energetskim razredom.