Mogu li prozori imati jednaku termičku učinkovitost kao zidovi?

Stavljanje izolacije u zidove te njihova dodatna izolacija je sve češća pojava. Izolacijom zidova postiže se povećanje energetske učinkovitosti kako novogradnje, tako i renoviranih prostora i to na vrlo isplativ način. U stambenim zgradama, najslabija točka što se tiče energetske učinkovitosti svakako su prozori. Zato je logično postaviti pitanje: mogu li prozori na neki način biti jednako termički učinkoviti kao zidovi?

Da bismo mogli odgovoriti na ovo pitanje, prvo moramo razumjeti neke osnove termičke učinkovitosti. Termička učinkovitost zidova se mjeri toplinskim otporom koji se izražava R-vrijednošću. Toplinski otpor je mjera za otpor materijala prolasku topline. Iz tog razloga, kada govorimo o zidovima, poželjno je da je R-vrijednost što veća. S druge strane, termička učinkovitost prozora se mjeri koeficijentom prolaska topline, tj. U-vrijednošću. Poželjno je da je ona što niža jer niža U-vrijednost znači manji gubitak topline kroz sustav prozora. Nakon izolacije zidova i krovova, drugi najbitniji element koji utječe na energetsku učinkovitost stambenih zgrada su prozori. Odgovarajući prozorski sustavi su oni kod kojih su prozori odgovarajućeg dizajna, što podrazumijeva njihovo glaziranje, brtvljenje, odgovarajući materijal okvira prozora te njihova pravilna ugradnja.

Glaziranje prozora

Sve veća ponuda izolacijskih stakala i premaza koji smanjuju emisiju topline kroz staklo su omogućili sve kvalitetnije načine glaziranja prozora. Najbolje rezultate su pokazala hermetički zabrtvljena stakla s razmakom od minimalno 12 milimetara. Kako se taj razmak povećava, tako pada i U-vrijednost, što dovodi do povećanja termičke učinkovitosti prozora. Kod postupka glaziranja treba voditi računa o tome da svi prozori u zgradi ili kući nisu jednaki. Zato se u obzir moraju uzeti faktori kao dizajn zgrade i prozora, smještaj prozora u zgradi i klimatsko područje u kojem se zgrada nalazi.

Brtvljenje prozora

Kvalitetne prozore se može prepoznati po ugrađenim dvostrukim sustavima brtvljenja koji osiguravaju manji gubitak topline kroz prozore. Bitno je redovito provjeravati brtve kako na glaziranim prozorima, tako i na ostakljenim glaziranim kliznim vratima.

Materijal okvira

Kod izbora materijala okvira prozora je bitno paziti da taj materijal bude loš vodič topline. Iz tog razloga, dobar izbor su PVC i drveni okviri, a trebala bi se izbjegavati ugradnja aluminijskih prozora jer je aluminij vrlo dobar vodič topline.

Ugradnja prozora

Za poboljšanje termičke učinkovitosti prozora je bitna njihova pravilna hermetička ugradnja uz korištenje ekspandirajućih traka i pjena.

Prozori su vrlo bitan faktor u poboljšanju energetske učinkovitosti stambenih zgrada i kuća. Bitno je shvatiti da će ono što danas ugrađujete u vašu kuću ili stan imati značajan utjecaj u budućnosti. Iz tog razloga se isplati uložiti u nešto skuplje, ali kvalitetne prozore koji će vašem stambenom prostoru i kućanstvu donijeti poboljšanje energetske učinkovitosti. Očekuje se da će u budućnosti cijena izo-stakala padati zbog državnih propisa koji će poticati njihovu ugradnju u cilju postizanja veće energetske učinkovitosti. Što se tiče odgovora na pitanje s početka ovog članka, on glasi da. Naime, iskustva su pokazala da tzv. super prozori s U-vrijednošću manjom od 1 W/m2K mogu imati jednaku termičku učinkovitost kao zidovi.