Koje su prednosti PVC prozora?

Polivinil klorid ili skraćeno PVC je plastomerni materijal koji se danas široko primjenjuje u gotovo svim industrijama. Koristi se za izradu roleta, podnog linoleuma, odvodnih cjevovoda, izolaciju električnih kablova i mnogih drugih stvari. On je ujedno i izvrstan materijal za izradu okvira prozora i zato su PVC prozori široko rasprostranjeni, kako u Europi, tako i u SAD-u. Za razliku od nekih drugih materijala koji se koriste za izradu prozora, PVC je vodonepropustan i ujedno loš vodič topline, čime se povećava energetska učinkovitost doma.

PVC prozori su poznati po svojoj izdržljivosti i lakom održavanju, a uz to su i termički učinkoviti. Termička učinkovitost prozora se mjeri U-vrijednošću i pri odabiru prozora treba birati one s manjom U-vrijednošću jer takvi prozori imaju veću termičku učinkovitost. Dodatna termička učinkovitost PVC prozora se može postići kroz proces dvostrukog glaziranja prozora. U-vrijednost za dvostruko glazirane PVC prozore se kreće oko 1.8 W/m2K, a za dvostruko glazirane aluminijske prozore U-vrijednost se penje do čak 4.5 W/m2K.

PVC prozori mogu izdržati sve vremenske uvjete, od jakog vjetra, kiše i snijega do hladnoće i vrućine. Jednom ugrađeni PVC prozori mogu trajati čak do 40 godina bez većih oštećenja. Za razliku od drvenih prozora, oni nemaju tendenciju truljenja, niti zahtijevaju posebno održavanje; dovoljno ih je očistiti vodom i deterdžentom.

PVC prozori se mogu izraditi s nekoliko načina otvaranja. Jedan od načina je otklopno-zaokretno otvaranje ili kip otvaranje u kojem se prozor otvara na otklop, tj. nagib. Također, ovi prozori mogu imati i uobičajeno okretno otvaranje prema van ili unutra. Načini otvaranja su bitni za prirodnu ventilaciju prostorije i svakako je poželjno da postoji više načina otvaranja prozora.

Danas se mnogo stambenih objekata nalazi uz ceste koje su vrlo bučne tijekom cijelog dana pa čak i noći. Zato je bitno odabrati PVC prozore jer oni imaju zvučnu izolaciju koja će smanjiti tu buku do čak 70% i omogućiti vam ugodniji boravak u vašem domu. Također, odabirom PVC prozora se povećava sigurnost doma jer se izrađuju s višestrukim točkama zaključavanja unutar okvira.

Osim navedenog, PVC prozori imaju i mnoge druge prednosti. Mogu se višekratno reciklirati čime se smanjuje štetan utjecaj na okoliš. Iako većina PVC prozora dolazi u bijeloj boji, na tržištu postoje i druge boje koje se mogu lako prilagoditi vanjskom izgledu kuće ili stana. PVC prozorima u boji se dodaju laminirane folije koje pružaju zaštitu od štetnog UV zračenja. Sve navedeno pokazuje da bi PVC prozori svakako trebali biti vaš prvi odabir prilikom odluke o ugradnji novih prozorskih sustava.