Energetski učinkovit dizajn

Prije nego krenete u dizajniranje novog doma ili u renoviranje postojećeg, razmislite o investiranju u energetsku učinkovitost. Na taj način ćete uštedjeti energiju i novac, a vaš dom će biti ugodniji. Dok ste u fazi planiranja, istražite što nude sustavi obnovljivih izvora energije koji mogu osigurati električnu energiju, grijanje vode te grijanje ili hlađenje prostora.

Kada renovirate postojeći dom, prvi korak je da procijenite trenutnu energetsku učinkovitost kuće da biste otkrili kako se trenutno koristi dostupna energija. Tako ćete dobiti kvalitetnu podlogu za izbor najboljeg načina smanjenja potrošnje energije, a samim time i troškova.

Ako planirate izgradnju nove kuće ili se spremate za detaljnu i sveobuhvatnu renovaciju postojeće, optimizirajte njenu buduću energetsku učinkovitost tako da razmotrite sve komponente i detalje koji utječu na korištenje energije u kući. Osim vaših navika korištenja grijanja, odnosno klime, to uključuje i bijelu tehniku, kućnu elektroniku, toplinsku izolaciju, rasvjetu i dostupnost prirodnog svjetla te prozore i vrata.

Također, uzmite u obzir i sljedeće:

Ultra učinkovite kuće kombiniraju prvorazredne i najmodernije sustave energetske učinkovitosti, od gradnje do uređaja i rasvjete, zajedno sa sustavima obnovljivih izvora energije kao što su solarno grijanje vode i fotonaponski električni sustav. Korištenjem lokalne klime u svoju korist, u ovu vrstu kuće se može ugraditi i pasivno solarno grijanje i hlađenje.

Energetski učinkoviti krovovi koriste visoko reflektirajuće materijale koji upijaju manje sunčeve topline zbog čega krov ne zagrijava kuću tokom sunčanog vremena.

Kuće u zemlji ili zemljane kuće su kuće obložene zemljom, odnosno djelomično ili potpuno ukopane u zemlju. Kada su dobro dizajnirane, ovako izgrađene kuće mogu biti vrlo udobne, izdržljive i energetski učinkovite.

Pasivne solarne kuće iskorištavaju klimu i mjesto gradnje da bi osigurale grijanje zimi i hlađenje ljeti. Lokacija gradnje se često bira prema položaju sunca.

Kuće od bala slame su bile uobičajene u SAD-u između 1895. i 1940.. Unatoč tome, tek je 1990-ih ovaj pristup prepoznat kao održiv. Postoji tzv. "Nebraska stil gradnje" gdje se bale sjena direktno koriste te se od njih formiraju noseći zidovi. Ovakav način gradnje u moderno doba nailazi na prepreke poput građevnih kredita, hipoteka i općenito negativnog mišljenja društva.

Mobilne kuće su građene tako da ih se lako može transportirati. Vlasnici im najčešće mogu poboljšati energetsku učinkovitost brtvljenjem i odabirom energetski učinkovite rasvjete i uređaja.