Na što paziti kada tražite cjenik PVC stolarije

Cjenik PVC stolarije se može dosta razlikovati ovisno o proizvođaču PVC profila (Rehau, Aluplast, Gealan...), o samom profilu (trokomorni, petokomorni, šestokomorni...), o broju brtvi, vrsti stakla, cijeni proizvodnje i montaže prozora itd. S obzirom da na ovom siteu imatu priliku informirati se i educirati o svim tim razlikama, vjerujem da vam je ovo jasno.

Kada od neke tvrtke zatražite cjenik PVC stolarije, bitno je razumjeti što u njemu piše, što vam nude i za koliko novca. Ovdje ćemo navesti nekoliko različitih ponuda proizvođača PVC stolarije i objasniti što je što, tako da i sami što bolje možete razumjeti ponude koje ćete dobivati od proizvođača. Pogledajte nekoliko primjera ponuda PVC stolarije. Cijene PVC prozora i stolarije su važan faktor, no ne i presudan - puno važnije je da znate što dobivate za svoj novac.

Primjeri ponuda PVC stolarije

Ponuđač 1:

Profili: Salamander 3D - 76mm presjek - 5 komora - 3 brtve
Profili su ojačani pocinčanim čeličnim profilom u jezgri profila
Staklo: IZO 4/16/4
Okov: Winkhaus autopilot
Rolete: 4,15 m
Unutarnja klupčica: 2,90 m
Dodatno 70 kn dužni metar obrade špaleta.
5 godina garancija.

Iz ove ponude se vidi da PVC profil ima dubinu ugradnje 76 mm. Na stranici PVC prozori smo spomenuli da je danas neki minimum 70mm, što znači da je ovo dobro. Profil ima 5 komora i 3 brtve. Ne navode njegov koeficijent prolaska topline, no on za ovaj profil iznosi 1.2 W/m²K. Profil ima čelično ojačanje čija debljina se ne navodi, no vjerojatno je 1.5 mm, što je standardno za ovaj profil. Okov je Winkhaus autopilot, ali ne navode se njegove karakteristike (npr. protuprovalni itd).

Ponuda sadrži rolete, no ne navodi se što je s kutijama; jesu li izolirane, treba li ih izolirati?

Ne piše što je s demontažom starih i montažom novih prozora; je li to uključeno u cijenu PVC prozora ili ne? Garancija je 5 godina; odnosi li se to na kompletni prozor uključujući profile i okove? Ne pišu rok isporuke i način plaćanja.

Pogledajmo sada drugu ponudu od drugog proizvođača stolarije:

Ponuđač 2:

Profil: Rehau 70mm/5komora
Staklo:
IZO 4/16/4
Rolete: PVC 3G
Okov: Siegenia
Montaža: U cijeni
Demontaža: U cijeni
Rok isporuke: 2-3 tjedna
Plaćanje: 50% avans/40% kad su prozori gotovi/10% po ugradnji

Kao što vidimo, ova ponuda sadržava Rehau profil dubine ugradnje od 70 mm koji ima 5 komora. Ne navodi se ima li čelično ojačanje. Ne navodi se koji tip Rehau profila (Euro-Design, Briliant...). Ne navodi se broj brtvi, što znači da je to najvjerojatnije profil sa dvije brtve. Ne navodi se koeficijent prolaska topline profila. Staklo je obično IZO. Navedene su rolete, no ne i što je sa kutijama. Također, ako ste laik, za pretpostaviti je da vam oznaka PVC 3G ništa ne znači. Okov je Siegenia, no nisu navedene nikakve karakteristike ili prednosti tog okova. Montaža i demontaža je u navedenoj cijeni PVC stolarije, naveden je i rok isporuke i način plaćanja, ali nije navedena garancija.

PVC stolarija cijene - zaključak

Što vidimo iz primjera ovih ponuda? Uglavnom to da su namijenjene znalcima, tj. ljudima koje imaju zadovoljavajuće znanje o PVC stolariji pa samim time vrlo lako mogu razumjeti ove ponude. Ako ne spadate u takve, ove ponude vam ne govore gotovo ništa i u stvari ne znate koja je bolja, a koja lošija i zašto.

Da biste dobili zadovoljavajuću ponudu, prilikom traženja iste navedite sve što vas zanima. Što više podataka date proizvođaču, dobit ćete razumljiviju ponudu. Što bolje razumijete ponudu, bit će vam jednostavnije odlučiti se za ono što želite i što trebate. Npr. ako vam je ključna zvučna izolacija, navedite to. Ako radite pasivnu kuću, napomenite to da vam proizvođači u skladu s time znaju predložiti prozor sa što nižim koeficijentom prolaska topline.

PVC stolarija cijeneAko želite rolete, neka vam kažu sve o njima i njihovim kutijama. Neka vam navedu karakteristike okova koji se ugrađuju u vaš prozor. Mora vam u svakom trenutku biti jasan način plaćanja i ne smije biti nepoznanica oko krajnje cijene - PVC prozori cijene tj. cijena kompletne PVC stolarije, montaža, demontaža, zidarska obrada ako je potrebna, klupčice, odvoz stare stolarije, PDV, način plaćanja, vrijeme isporuke, garancija - sve što vas zanima mora biti uključeno u cijenu da na kraju ne bi bilo nesporazuma. Naoko slične ponude na papiru mogu imati vrlo različite cijene pa stoga budite sigurni da vam je svaka stavka iz ponude jasna prije nego što se odlučite za pojedinu ponudu. Svakako proučite ponudu od samoga početka pa sve do kraja, ponekada se nakon navedenih cijena tek poslije napomene da npr. odvoz stare stolarije nije u cijeni pa je on npr. dodatnih 500 Kn i slično.

Također, obično na ponudi piše koliko dana vrijedi pa ako se odlučite za ugradnju za npr. dva mjeseca od kada ste zatražili ponbudu, ne mora značiti da su cijene PVC prozora i stolarije ostale iste.

Danas na tržištu ima više renomiranih proizvođača PVC profila (kao što je već ranije nabrojano na siteu) i skoro svi su dobri ili bolji. Ako vam je navedeno samo ime profila (npr. Rehau, Koemerling, Gealan, Salamander, Veka itd.), a ne i tip, svakako se raspitajte o tome. Kao što je navedeno na stranici PVC prozori, svaki proizvođač ima više tipova koji se mogu razlikovati po broju brtvi, debljini vanjske stijenke, debljini čeličnog ojačanja itd. (kao npr. Rehau Briliant, Rehau Euro-Design 70, Salamander 2D, 2D SL, 3D...). Svaki proizvođač profila proizvodi više tipova i vama mora biti jasno koji tip dobivate po navedenoj cijeni i koje su karakteristike tog tipa profila. Isti je slučaj i sa okovima.

Ako ne kupujete prozore na nekim sumnjivim mjestima i po nekim trgovačkim centrima od nekih anonimnih proizvođača i držite se profila i okova renomiranih proizvođača, vaš prozor ima sve preduvjete da bude kvalitetan i dugovječan. No i od najboljih profila može ispasti jako loš prozor zato što je osim samih komponenti jako važna njegova proizvodnja i montaža. Zato vam savjetujemo da kada suzite izbor na nekoliko ponuda uzmete malo vremena i obavezno odete do odabranih proizvođača PVC stolarije te se osobno uvjerite u njihov rad i njihovu ponudu. Sami se uvjerite u kvalitetu njihovog proizvoda, eventualno pogledajte neke njihove prijašnje radove i na osnovu toga donesite konačnu odluku o odabiru proizvođača i tipu stolarije koju ćete ugraditi u vaš dom.

Ovisno o tome koliko prozora i vrata mislite kupiti, cijene PVC prozora kao i cijene kompletne PVC stolarije mogu biti relativno visoke pa budite sigurni da ste sve faktore uzeli u obzir.